Saturday, April 5, 2014

Baščaršija in kulinarika

Še malo se bomo sprehodilo po Sarajevu. Tokrat v moj najljubši del mesta Baščaršija. Baščaršija je kulturno in zgodovinsko središče, ki je bilo zgrajeno v 15. stoletju. Beseda Baščaršija izhaja iz turškega jezika in pomeni glavni oziroma bazar ali trg. Zaradi velikega požara v 19. stoletju, je danes ta del mesta za polovico manjši. Trgovinice in gostilne so tesno stisnjene skupaj. Vsaka je po svoje zanimiva in lepa. Po zraku se vije vonj po čevapčičih in zato smo se kar pogosto znašli v tem predelu mesta.

Potem pa pojdimo.



KULINARIKA
Čeprav se trudim jesti zdravo, to popolnoma odpade ko sem nekje. Takrat poizkusim čim več dobrot iz kuhinje, kjer se nahajam. Tako je bilo tudi tokrat. Zato smo začeli s pravim sarajevskim zajtrkom.

Burek na 5 načinov: krompirjev, z zeljem, sirni, mesni in »tunin« polit z jogurtom. Tunin pod narekovaji, ker še zdaj točno ne vemo, kaj je bilo v njem.

Čevapčiči z kajmakom in »lepinjo«. Nikakor se ne more primerjat z našimi lepinjami. Zraven pa so smotkani Slovenci želeli še pivo. Dobili pa jogurt. In ne morem verjet, ampak jogurt dejansko paše tako na burek kot tudi na čevapčiče. Nisem ravno ljubiteljica jogurtov, ker so večinoma prekisli, sploh naši kupljeni. Tile so bili božansko dobri.


Ker piva ni bilo pri kosilu, smo šli na nekaj močnejšega po kosilu. Kičasta gostilna z »ornk« ponudbo alkoholnih pijač. Medtem ko so ostali »šlukali« rakije, sem jaz pila smreko. Na ceniku je pisalo Domači bosanski sok, spodaj pa Smreka. Pa sem naročila in mi je natakar rekel, da mi po vsej verjetnosti ne bo všeč, če še je nisem pila. Potem pa sem jo še bolj želela poizkusit. Dobim na mizo, povonjam in že po sekundi mi je bilo žal, saj je smrdelo kot po plesnivem siru. Potem pa naredim požirek, pa niti ni bilo slabo. Čeprav res zelo nenavaden okus, tako malo oster in poseben, kot da bi res pila iglavce.

Potem pa še hitro na turški »kafe«, da kdo ne zaspi. Ker sama nimam težav s pomanjkanjem energije in z »afnanjem« s skodelico kave. Je sama nisem pila, je pa bila baje zelo dobra.


Takoj zatem pa še na sladico - Tufahija in Choco Bana.

Naslednji dan pa ne več tako tradicionalni bosanski zajtrk. Naleteli na prijetno gostilno s slastnimi sendviči in z časopisi na steni iz različnih držav. Slovenskega žal nisem našla.

Zadnji dan pa so nas zamikale vse tiste sladice, ki smo jih gledali 3 dni, zato smo si jih naročili kar osem. Nihče v slaščičarni ni imel tako obložene mize.


Par stvari sem pojedla, še preden sem jih uspela slikat, npr. piščanca z curryem, bobi palčke s kikirijem ( se dobi to kje v MBu?) in ajdov burek. Po mojem je to edina zdrava hrana, ki sem jo jedla. Pa ne samo zdravo, tudi zelo dobra.

Vam je še kaj posebej všeč?

Love, Evelina

22 comments:

  1. O uličice iz 2. fotografije se pa spomnim :D Tam sem bila v lovu za spominki ;) Sladica z banano zgleda res njami :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaz pa nisem nobenega spominka pripeljala domov, razen rute :D Pa še to razen mene, nihče drug ne ve da je iz sarajeva :P Tufahija je bila boljša kot bananina sladica... Ampak ni pa bila slaba :P

      Delete
  2. Huuh nikoli si nisem želela it tja, zdaj po teh tvojih slikah, pa opisih, pa sem kar voljo dobila :)) Ta gostilna s časopisi pa je mogla bit kar zanimiva :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi je všeč, da te je malo zamikalo.. Ja, pač po mojem še vedno mislimo, da se v balkanskih mestih ne more kaj lepega in zanimivega videt. Pa se... Vsekakor priporočam, ni samo zanimiva. Imajo tudi pestro ponudbo in lep ambient ter zeelo dobro (:

      Delete
  3. Kul fotke, sem prav not padla...pa vsa ta hrana :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala... Samo da se nisi na ekran zalimala :P

      Delete
  4. Jaaaa, ŽELJO <33333

    Tam sem vsak dan jedla čevape haha :) Najbolj znana čevabdžinica :)

    Super slike, se je lepo spomniti tega mesta <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaz pa samo enkrat. So pa res dobri.
      Hvala Katja. Verjamem, da spomini kar privrejo na dan (:

      Delete
  5. Sem bilaaa. :) In res je super mesto, čeprav najprej sploh ne zgleda tako. :D Super blogec in lepe fotke.

    xoxox

    ReplyDelete
  6. Super fotke:)). Imajo pa tam res najboljše čevapčiče in s kajmakom so božanski:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Se strinjam :D Čeprav tudi beograjski so meni bili zelo všeč.

      Delete
  7. Odlične slikce in tukaj sem jedla najboljše čevapčiči s kajmakom :D !

    ReplyDelete
  8. joj joj joj sama hrana. drgač pa fotke so res fenomenalne sploh un avtobus na začetku bi bil direkt zame

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upsss :D Hvala.. Ja, meni je bil tudi lušten (:

      Delete
  9. Dobre fotke. Pa sladice so tud hude.

    ReplyDelete
  10. V sparu in verjetno še kje drugje imaš Prima -štapiči punjeni sa kikirikijem. Oranžna pakunga ;)

    ReplyDelete
  11. Ko smo bli v Sarajevu smo vsak dan jedli samo čevape in te njihove sladice (takrat sem to še jedla). Zadnji dan sem si želela samo frišno solato! In sem jo potem tudi dobila :P in to je bil moj najljubši obrok v Sarajevu ;)

    ReplyDelete