Monday, October 13, 2014

TUJINA-Prva opažanja in razlike življenja na Fuerteventuri

Tukaj živim več kot en mesec, tako da mislim da vam lahko povem malo več o otoku in kraju na katerem bivam. Naj začnem z zemljevidom. Na prvi sliki si lahko ogledate, kje se nahajajo Kanarski otoki in Fuerta. Na drugi pa v kateri »vasi« bivam jaz.





OKOLJE - Iz mesta Maribora v »vas« Corralejo
Corralejo je manjše kot Maribor, dejansko ima samo eno glavno ulico na kateri se vse dogaja. Dva malo večja nakupovalna centra. En kompleks, kjer so na kupu nočni lokali in samo en, ki je odprt do 5h ali 6h zjutraj. 
Meni je bilo zanimivo tudi to da imajo tukaj, malo ven iz centra mesta, stanovanjske komplekse in v vsakem tem kompleksu, so iste vrstne hiše. Vsak kompleks ima svoj bazen ali pa ima svoj bazen kar vsaka hiša.


- Iz zelene Slovenije v puščavsko Fuertaventuro
Zeleno, ki te ljubim zeleno. Vendar ne tukaj. Razen umetno posajenih palm, rož ali kakšnih kaktusov in grmičkov so oči ovite v kamnito, puščavsko okolje z veliko modrine in mivke. Pokrajino pa dopolnjujejo tudi nedelujoči vulkani.


- Od betonskih pločnikov do čudovitih plaž
Najlepši občutek ko bosa stopicam po vroči mivki in se predajam valovom, ki vedno znova presenetijo s svojo višino. Res je da nisem videla veliko plaž, približno štiri, medtem ko jih je na otoku okoli 150. Seveda so najlepše tiste skrite, turistom ne toliko znane. Vsaka je posebej zanimiva, meni je bila smešna prav tale, ki izgleda kot kokice.


PODNEBJE - Od našega raznolikega podnebja do vetrovnega in vročega
Pred nekaj dnevi je deževalo in moram povedat, da sem se tega zelo razveselila. Čeprav tukaj deževati pomeni pikati 10 ali 15 minut, potem pa je že naprej sončno. Je bilo vseeno zelo fino, sploh ker je tako lepo zadišalo po dežju. Zaradi bližine ekvatorja tukaj dežuje približno 15x na leto. Veter in sonce sta glavna. V našem mestu še sploh nisem videla, da bi bilo možno kupit dežnik (:

ŽIVALI - Od prijateljskih pajkov do groznih ščurkov
Drage punce, tiste katere se bojite pajkov, za vas imam novico. Tudi sama jih nisem marala. Ko sem bila mala, sem si nastavila pojštre okoli stene, ker tako »ne bodo prišli do mene«. Ko je bil kakšen sem že kričala… Vse dokler se nisem srečala s ščurki. Prvega sem srečala v omari, drugega v kopalnici, tretjega v mestu itd. Enega sem vtopila. Zgodbe so zanimive, pa vseeno zelo neprijetno ko živijo te pošasti zraven tebe. Težko jih je ubit, tudi znebit. Zdaj so pajki mala malica in živimo v sožitju (:
Razen tega ni veliko živali, nekaj komarjev in muh, vendar je v Sloveniji tega več. Nekaj tudi hroščov, galebov, ptic selivk itd.


ŽIVLJENJE - Od stresnega življenja do »jebi vetra«
Vse poteka počasneje in ležerno. Nikomur se ne mudi. Na blagajnah čakaš, na bankah čakaš in če zajamraš gledajo samo tebe čudno. Tudi pekarne imajo mizice in stole, kjer si naročiš in poješ. Med prvo in četrto uro lahko kar velikokrat naletiš na zaprta vrata, saj imajo siesto (beri popoldanski počitek).
Meni se tudi policaji zdijo manj strogi. Ko sem bila tukaj nekaj dni, mi je Rok rekel: »Evelina, tukaj ne rabiš hodit po zebrah.« Pa jaz: »Kaj res ne? Kaj pa če je kakšen policaj?« V tistem trenutku se je mimo naju peljal policijski avto in Rok reče: » Nič, greš kar čez cesto. Poglej! *in gre preko ceste pred policaji.* Oni pa nič. Mislim, da ga je en policaj še celo pozdravil (: Lušno.!

JEZIKI
Sama ne obvladam jezikov, ampak sem se kar lepo navadila angleščine in počasi tudi španščine. Vendar ko pa v enem dnevu, moreš prakticirat slovensko, hrvaško, špansko in angleško pa je že smešno (: Ko rečeš nizozemcu zdravo, špancu thank you, s hrvatom pa se začneš angleško pogovarjat, potem veš da je nekaj narobe (: Jezik se mi že mota :P

JAZ – In kako je vse to vplivalo na mene?
Iskreno vam povem, da otok spreminja ljudi in tako je tudi mene. (Še dobro da sem bila opozorjena (: ) Ne vem ali je krivo sonce, ali vročina, ali pa kar kanarčani sami. Kar hitro se lahko navadiš tega ležernega življenja, ki ga živijo tukaj. Tako da sem tudi sama postala bolj lena, manj produktivna in organizirana. Še dobro da sem se tega hitro zavedala, da lahko to popravim, ker mi takšna Evelina ni ravno všeč. (;

Evo nekaj na »kratko«. Upam, da sem vam približala življenje tukaj.

Z ljubeznijo, Evelina

14 comments:

  1. No tudi pri nas smo dočakali končno malo toplote ter sončka! Najbolj ti tako zavidam ta dva. In ja leno življenje :)
    Uživaj še naprej!

    ReplyDelete
  2. Super slike, ti malo zavidam plaž, bi pasalo kakšno obiskati :)
    Uživaj :)

    ReplyDelete
  3. Joj tole lenobno živlenje mi je znano, tudi jaz sem bila že nekajkrat v Španiji, med drugim tudi na izmenjavi pri družini v zelo majhni vasici in bolj te nebi mogla razumeti kako te razumem glede te ležernosti :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisem vedela, da si bila na izmenjavi. vedno zvem nekaj novega in zanimivega o tebi... Torej nisem to samo jaz. Ampak dejansko deluje tudi na drugih :D

      Delete
  4. Čeprav ne komentiram pogosto, so mi všeč te obajve o tvojem "novem" življenju :) Glede na vse slike, ki sem jih videla z otokov, bi pa izjemno pogrešala zeleno pokrajino<3 Lepo bodi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaz sem tudi mislila, da bom jo pogrešala. Ampak je odkrivanje nove pokrajine toliko bolj zanimivo, ker je neznana... Je pa res, da to je zanimivo samo na začetku. Ampak če se mi kdaj zalušta po zelenem, še vedno so drugi otoki bolj zelenkasti. Tako da obisk kakšnega otoka in je to to.. (:

      Delete
  5. Me veseli, da si sama spoznala, da se spreminjaš in da imaš še čas za spremembo. Zelo lepo predstavljeno.

    ReplyDelete
  6. Jaz sem dober mesec lreživel na Tenerifih. Ko sem prevozila otok po dolgem in po čez, se najedla super banan, ubila vsaj 10 ščurkov in se naužila ne preveč toplega morja - je bilo kar fino skočit domov. ;)
    Kako dolgo boš tam? Pisane pozdrave obarvanih dreves!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zanimivo. Zato si tudi jaz vzamem čas za ogled otoka. Ko bom tega raziskala do potankosti, pa me čaka še drugih 6 :D Tako da se mi nikamor ne mudi :D hihi
      Ne vem... Preselila sem se in če bo vse ok, nameravam ostati... Hvala za pozdrave ((:

      Delete
  7. Okej, ščurki in podobno ne bi bilo zame. :P Pa jaz sem ena od "čudakinj", ki bi zelo pogrešala dež. Ampak izgleda pa čudovito in je lepo brati, da se navajaš. Se veselim še drugih objav o "novem življenju" ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, tudi za mene niso :D Nisi čudakinja. To je normalno.. :D

      Delete