Saturday, August 24, 2013

No regrets


Nekateri govorijo, da je bila uboga, samouničljiva francoska pevka šansonov, ki se je podala v svet drug in alkohola. Vendar jaz jo vidim  drugače.


Vidim jo kot deklico, ki ni imela matera. Oče pa jo je predal svoji materi v oskrbo, kjer je otroštvo preživela v bordelu v Normandiji. Vidim jo kot zmedeno in tiho punčko, ki je po vrhu vsega še oslepela, vendar sreča ji je bila naklonjena vsaj toliko, da je po nekaj letih spregledala. Vidim jo kot samostojno pevko, ki je s trebuhom za kruhom pri svojih rosnih šestnajstih letih, s svojim glasom polnila ulice Pariza. Ki je postala "mali vrabček" in ki je bila po kriven obsojena umora.


Vidim jo kot žensko brez izobrazbe, vendar kljub temu z močno željo po učenju pravilnega pisanja francoščine in tudi izgovorjave le te. Da je lahko pisala svoja besedila in še lepše pela svoje prečudovite pesmi... Vidim jo kot pogumno žensko, ki je v času druge svetovne vojne pomagala skrivati svoje judovske prijatelje, ki je sodelovala pri pobegih le teh in ki je pela pesmi judovskih tekstopiscev, kar je bilo seveda strogo prepovedano.


Vidim jo kot gospo z velikim, vendar kar kmalu strtim srcem, saj se je ponesrečila ljubezen njenega življenja. Po tem ji je življenje namenilo velike preizkušnje: smrt hčerke, avtomobilske nesreče, zasvojenost od morfija in alkohola itd. Vendar kljub svojemu zelo slabemu zdravstvenemu stanju je še nekaj let pred njeno smrtjo, stala pred množico ljudi v Paris Olympia in prepevala svoje še danes znane šansone ter prejela stoječe ovacije. Umrla je za rakom v severni Franciji, 10tega oktobra leta 1963. Na njen pogreb pa je prišlo več kot 40.000 ljudi.



Govorim o Edith Piaf.

Ona je dokaz, da lahko iz nič naredite kolikor želite. Ona pooseblja vztrajnost, pogum in vrabčka. (:

Še bi lahko pripovedovala o njen. Ampak bo dovolj, če je kdo ne pozna, mogoče se mu bo žarnica prižgala pri eni izmed njenih najprepoznavnejših pesmi. Če pa koga zanima več, naj si pogleda ta dokumentarec in ta video slovenske deklice, katera je nad Edithinim petjem navdušena. Posnet je pa tudi film o njenem življenju La Vie en Rose (2007).

Ste že slišali za njo? Vam je všeč njena glasba? Ste že mogoče gledali film?

Love, Evelina

11 comments:

  1. Oh super napisano Evelina. Super, res.

    Ni napisano kot tisto "znana, oboževana.." ampak pač v tem stilu, kaj vse je morala dati v življenju skozi :)

    Big like!

    Seveda jo poznam ja :D

    ReplyDelete
  2. Zanimivo, tega pa res nisem vedela o njej, čeprav poznam par njenih pesmi. Bo treba film pogledati:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja res ti priporočam film (: Zanimivo osebno zgodbo ima.

      Delete
  3. ooo ful dober blog. sploh je nisem poznala, super da si napisala tole.

    xoxo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vesela sem da kljub temu, da je nisi poznala, da si prebrala (: Hvala.

      Delete
  4. Sicer prvi slišim za njo, ampak vseeno je ena mnogih, ki so iz nič dosegli nekaj s svojim talentom. Žal je tudi veliko takih, za katere nikoli ne bomo vedeli. Super blog! :)

    ReplyDelete
  5. Že pred časom gledala film in mi je bil skrajno všeč, se mi zdi da lepo prikaže njeno pot. :) Pa oh, njene pesmi. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se strinjam in Marion jo super zaigra. Boljšo žensko vlogo bi res težko dobili (:

      Delete
  6. Odlična objava, super napisano! Že od malega poznam njene pesmi ampak nekaterih stvari o njenem življenju, ki si jih napisala pa res nisem vedela ... Film pa je zakon! ;)

    P.s. Najlepša hvala za lep komentar na mojem blogu danes in sploh za vse ki si mi jih že pustila! ^^

    ReplyDelete