Friday, June 7, 2013

Mesojedci, vegetarijanci, veganci

Za začetek poglejte tale video:


Naj prvo poudarim, da sem sama mesojedka. Jem perutnino, puranje meso, le redko pa govedino in svinjino. Že v otroštvu sem bila prisotna na ominih kolinah, kjer sem slišala tudi strel in zadnji zvok prašiča. Res da sem s težavo to gledala in vonjala, ampak sem kasneje tudi jedla. Tudi kokoši sem hranila in celo enkrat kot majhna punčka letela za eno, jo dvignila in jo božala. Jem pa jih vseeno. Po pravici povem, takrat je bilo le malo vegetarijancev, kaj šele veganov. Vendar tudi zdaj ko vse te prehrambene tipe poznam, vem da to potrebujem. Vsak čuti kar je za njega najboljše. Če nekomu ne paše meso, naj ga ne je. Če nekomu zelo ugaja naj ga je. Zakaj bi se morali obsojat in kregat. Ljudje začnimo sprejemat drugačnost. Ne bodite kot tekmovalni konji z prevlekami ob očeh, da ne vidite okoli sebe in "furate" samo tisto kaj je za vas PRAV. Prav, ni nič. Tudi narobe ni nič. Vse je točno tako kot mora bit.

Video pa sem delila, ker sem tako kot njegova mamica tudi jaz bila ganjena s solznimi očmi. In ker je ona poslušala svojega otroka in mu ni vsiljevala svojih stvari. Naj nam bota vzgled. Otroka ne silit, če vam skuša povedat kaj podobnega. Prav tako pa je moje mnenje, da če ste sami vegani ali vegetarijanci, dajte otroku poizkusit vse in naj se sam odloči. Mogoče njegovo telo določene stvari potrebuje. Vem da se vse da dobiti tudi v zelenjavi, oreščkih, itd. Vendar se po mojem mnenju na tak način poveča odpornost na nezdrave stvari. To je samo moje mnenje. Vaša je pa odločitev (:

Kakšen prehramben tip pa si ti?

Love, Evelina


19 comments:

  1. Se podpisem pod tole!
    Super post!

    ReplyDelete
  2. Super napisano! Bravo! :)
    Sem pa jaz za meso, ga jem skoraj vsak dan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Maja (: Uuu, skoraj vsaki dan to pa ni kar tako. No saj najbrž jaz tudi samo se sploh ne zavedam :D Čeprav priznam se izogibam včasih :P

      Delete
  3. Tudi jaz se podpišem pod tole. Sicer jem meso, se pa strinjam, da je odločitev vsakega posameznika, kaj bo jedel in ne bi smeli obsojati eden drugega po tem, kaj kdo je. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. In mislim, da to sploh ne bi bilo težko, če bi se začeli brigati zase (:

      Delete
  4. Ganljiv video... prav čuti se, kaj je njegova mami čutila in kako jo je prevzel s svojo brihtnostjo...res je šokatno v bistvu, kako dobro znajo otroci povedati poanto nečesa....tudi sama jem vse...ne vem, v bistvu mi je težko jesti meso in ga poskušam jesti manj, uživanje mlečni izdelkov sem konkretno zmanjšala....se mi pa zdi, da vseeno moje telo potrebuje meso.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni meso ni težko jest, ker tako kot si ti napisala, tudi moje telo ga potrebuje (: Jaz sem predvsem mleko nekako zbrisala iz mojega vsakdana, čeprav sem ga že prej malo pila :D Razen sevedo madljevo in kokosovo... To obožujem (:

      Delete
  5. Midva sva pred 10 leti črtala meso, najina tamala pa v vrtcu je vse. Odločila sva se, da ko bo starejša, da se bo sama odločila in ne bo to najina odločitev.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woow, to je najbrž težka odločitev, ampak zelo pogumna (:

      Delete
  6. Heh, jaz sem vegatarijanka, sem postala, ker se mi priprava surovega mesa gnusi, potem sem nekaj časa jedla ribe, pa še to večinoma iz konzerve in ker imajo veliko živega srebra, sem tudi s tem prenehala. Drugače pa nikoli ne vsiljujem svojih prepričanj nikomur ali pa pridigam, kaj jejo (razen, če mi ta oseba veliko pomeni in če je svinjarijo, mi ravno ni vseeno, še vseeno se odloči sama, seveda).
    Drugače pa super video. Nikomur ne vsiljevat ničesar, če mu ne paše. Pa ne samo otrokom, pa ne samo hrane ... :)
    In seveda super post, kot vedno ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zanimivo. Jaz pa tune iz konzerve ne morem, ker mi postane slabo, tako da najboljše so sveže ribe. Hvala in točno tak kot si napisala :D

      Delete
  7. *vegani, veganov
    malo bolje naštudiraj, če o čem takem pišeš. to je le dobronamerna kritika.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vem kako se sklanja vegani. Ampak me je v naslovu zmedlo (veganci, tam je zanalašč), da sem potem tudi v vsebini napisala narobe. Hvala (:

      Delete
  8. No, žal bi se nekatere stvari morale bolj ozaveščati pri ljudeh, vendar na žalost nekateri to razumejo kot vsiljevanje mnenja, zlasti ko pride do hrane.
    Pri mesu in nasploh celotni industriji gre za dve stvari: etični vidik pridelave mesa in pa zdravstveni vidik uživanja mesa. Če te že etični ne gane - torej da je za naše potrebe (?) ubito živo bitje, ki ima enako pravico do bivanja na tem svetu, tako kot jo imava ti in jaz - potem razmisli o zdravstvenem vidiku uživanja mesa, v povezavi z okoljskimi učinki. Tako bom rekla: vsakič, ko rečeš, da se naj vsak briga zase, kaj je, s tem prispevaš k uničenju deževnega gozda, eroziji, onesnaževanu vode in lakoti. Kako? Deževni gozd krčijo na račun soje, in to gensko spremenjene soje, s katero krmijo živali. Torej z mesom ne samo, da zaužiješ ves stres, ki ga je žival vase spustila pred zakolom, vse hormone, pomirjevala in zdravila, ki jih je dobivala tekom življenja, pač pa tudi gs sojo, ki je za zdravje verjetno še škodljivejša od samega mesa. Mesno predelovalna industrija je eden največjih onesnaževalev okolja, saj zastruplja vodo in povečuje emisije toplogrednih plinov. Polovica Afrike strada, saj žita, ki so namenjena za hrano ljudi, odvažajo, da z njimi hranijo živali, kar niti ni njihova naravna hrana.
    Pomisli malo: si mlada, lepa, po blogu sodeč tudi pametna, zakaj bi svojemu telesu želela škodovati z nečim, kar sploh ne potrebuje? To, da rečeš, da tvoje telo potrebuje meso, je samo opravičevanje želje po njem, ne pa dejanskega zdravstvenega stanja.
    Otrok v videu vse to pove na zelo enostaven način: zakaj jemati pravico do življenja? Nekoč so si ljudje jemali pravico do zažiganja žensk, do suženjstva in genocida v imenu nadvlade ene rase. Vse to smo obsodili in prepovedali, zakaj ne moremo tudi uboja živali? Mar se je užitku hrane res tako težko odpovedati? Mislim, da ne. Vsi smo bili dani na ta čudoviti planet z razlogom, jesti eden drugega zagotovo ni eden od njih, saj je mati narava poskrbela za to na najlepši možen način.
    Pa še izziv: poglej ta film in se potem po svoji vesti odloči, ali je res prav vztrajati pri miselnosti 'naj vsak je, kar mu paše'. če ja, potem vsaj poskrbi, da boš jedla ekološko meso živali, ki ni bilo zaprto celo svoje življenje v boksu čakajoč na smrt.
    http://earthlings.com/

    Pa vse dobro še naprej. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prvič hvala za neanonimni komentar in drugič za prijaznost. Brezskrbi da nikomur, ki bi mi tako lepo razložil, kot ti, ne bi rekla naj se briga za sebe. Tudi v postu ravno nisem tega napisala. Želela sem samo poudarit, kako nesmiselno se je o tem kregat, se pa je smiselno pogovarjat. Mislim pa da veš kako ljudje sprejmejo drugačnost, zato težko pride do pogovarjanja. In tistemu ki to ne zna, boš to tudi težko razložila, kar si ti meni. Veliko tega že jaz vem in imaš prav. Sem proti vedno večji mesni industriji itd.
      Zato je tisto meso katerega jem domače, iz Slovenije (iz kmetij). Nekako vem kaj jedo in iz kot so. Mogoče je 20% tistega, ki ga kupimo (pa še to moja mama). Vem, da ko bom imela svoje gospodinjstvo, bom najbrž pri tem še bolj pozorna. In hvala mogoče si mi še malo odprla oči. To kar pa v trgovini piše ekološko meso živali je pa za mene nič. Jaz morem videt, da verjamem. Mene en napis ne bo prepričal.
      Aja, hvala za opis: mlada, lepa in po blogu sodeć pametna. To mi pove, da si tudi nekaj objav prebrala in to mi veliko pomeni. Glede tistega, da moje telo potrebuje meso... Je pa tako sebe zelo dobro poznam in poznam tudi, da je veliko v glavi. In da ko rečem, da ga potrebujem nekako resno mislim. Vem da je težko to razumet... Povem ti primer: Nikoli si nisem mislila, da bom lahko nehala pit živalsko mleko. Medtem ko sem kar naenkrat ugotovila, da ga sploh ni več v mojem jedilniku. To pomeni ne rabim ga več. (: In o tem govorim, nočem se od nečesa na silo ločit, če mi paše, ker vem da mi ne bi uspelo. In brezveze, poslušat moreš samega sebe (navznoter).
      Enako tudi tebi (:

      Delete
  9. Se strinjam, da moraš poslušati samega sebe, absolutno. Tudi vegetarijanci in vegani ne pridejo do te odločitve z danes na jutri, traja nekaj časa, pri nekaterih dlje, pri nekaterih hitreje. Verjamem, da ljudje lahko zbolimo tudi zaradi napačnega prehranjevanja in odpovedovanja na silo, vendar je vseeno koristno jemati vsa dejstva v obzir.
    Vesela sem, da se vssj trudiš jesti domače meso, vedno pozdravljam tako odoločitev. Čeprav glede na to, da si (očitno nezavedno) nehala piti mleko, sem prepričana, da boš slej ko prej na enak način opustila meso. Mogoče ne že jutri ali naslenje leto, vsekakor pa enkrat v prihodnosti. ;)
    Sicer pa problem okrog živali je večplasten. Poleg izkoriščanja za hrano je problematična tudi kozmetična industrija, testiranje na živalih, ubijanje za krzno in druge živalske kože, cirkusi in živalski vrti, itd. Prepričana sem, da lahko skupaj naredimo konec večini od teh stvari, ne glede na to, kaj preferiramo na krožniku. Tako da če se težko odpovemo mesu, dajmo kaj narediti na drugih področjih, recimo kupovati cruelty-free izdelke, ki niso testirana na živalih ipd. Mislim, da to zmoremo vsi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaa, kak super oseba si. Vse kar si napisala se zelo zelo strinjam (: Pri kozmetiki že zdaj gledam na to ali je testirana in ne. In če je, sploh ne kupim. Krzno mi ni všeč. Medtem ko mi usnje je. Ampak se zadovoljim z umetnim. O živalskem vrtu sem že tudi pisala na blogu. In ker sem bila drugič (prvič v drugem razredu, ko še nisem veliko stvari razumela) sem bila razočarana in žalostna. V cirkusu še nisem bila, ampak nasprotujem. Tudi bikoborbe v Španiji so grozne... in še in še bi se našlo. Seveda, da zmoramo. Saj se vedno bolj opazi, da prihaja generacija, ki nam je mar - za naravo, živali in soljudi (:

      Delete
  10. Hehe, se trudim po najboljših močeh, tako kot vsi. :) In se strinjam, da smo generacija, ki prinaša spremembo. Pozitivno spremembo. ;)

    ReplyDelete