Sunday, September 8, 2013

Manekenka, kaj pa boš pri 50ih?

Predkratkim sem vam dala možnost, da me vprašate karkoli želite. Prvo sem mislila, da bom odgovorila na vprašanja ko bom pisala rubliko o meni. Ampak za spodnjo vprašanje od anonimneža sem si vzela kar celo objavo:

Kako sploh zgleda tvoja sluzba? Pac vemo da si manekenka ampak tko ce lahko opises mal kako vse skupi zgleda ta job :) a mas vsak dan al ne pa kok casa delas pa ce se lahko prezivis s tem pa kaj misls glede na prihodnost....pac vsi vemo d nebos manekenka do 50ga leta (verjetno no)....

Dejansko si se malo zmotil/a. Nisem stoprocentna manekenka. Ampak če te zanima, kako izgleda ta služba, bom ti z veseljem povedala in vsem vam ostalim prav tako. Agencija te pokliče za modno revijo in določi honorar, ti se odločiš ali boš sprejel ali ne. Včasih greš na kakšen kasting in poizkusiš s svojo postavo, na kateri zelo trdo delaš, s svojo karizmo in hojo očarat naročnike. Ni nujno da boš sprejet. 
Če se modna revija začne ob 18h. Morajo manekeni biti tam že veliko prej. Čakajo jih frizeri, vižažisti, stilisti, koreografi. Njim morejo biti na voljo cel čas. Eno uro se dogovorimo za kosilo in takrat si jo vsi skupaj privoščimo.
Na primer imaš 5 izhodov, torej se že pri probavanju stvari preoblačiš in kasneje še na modni reviji, kjer si zelo močno vezan na čas. Včasih se ti oblačiš, nekdo ti že daje gor verižico, tretja oseba te že obuva. Potem še popravki lističev, ki visijo itd. To se vse dela v sekundi. Potem pa takoj letiš na oder, kjer moreš izgledati oh in sploh tipi in topi, ter se smejat in bit prijazen ter pozirat, ko še tebi vedno v glavi odmeva, če si slučajno v naglici kaj pozabil? Ko je to za teboj se moreš spomnit, kako že tu hodim. Je kaj posebnega? Včasih pa lahko imaš še ogromno časa in zmes malo zaplešeš, se pogovarjaš z svojimi "sovojaki" in brez naglice izpelješ tako kot treba. Ko nekaj takega ponoviš 5x, končaš z modno revijo, pospraviš stvari na svojem stojalu, se posloviš in odkorakaš domov.
Tako izgleda služba manekena. Seveda se dogajajo še slabše stvari in še boljše. Tako kot v vsaki službi.
Koliko si na modnih revijah je včasih odvisno od tebe. Včasih pa tudi ne. Slovenija je majhna in zato ni prostora za vse punce. Večinoma te opazijo samo če postaneš miss Slovenije ali kakšnega malo bolj "prestižnega" naziva. Žal. Nekateri se trudijo, da bi šlo brez tega, ampak žal tisti tudi iščejo "samo" dekleta s popolnimi merami (suhice in visoke nad 172 cm - meni manjka samo višina).
Imam pa to srečo, da sem že od 13leta pri čudoviti ekipi, ki so v meni nekaj videli. Me pošiljali na modne revije. Kasneje pa so me potrebovali vsepovsod drugje. Tako je zdaj moja trenutna služba vaditeljica plesa in manekenske hoje otrokov in najstnikov. Včasih pa skočim tudi na pomoč pri delanju stajlingov, saj sem po poklicu modna oblikovalka. Se pa je že kdaj zgodilo, da sem na eni reviji imela vse tri vloge. Imela sem čez otroke, bila manekenka in stilistka. (Če vas zanima kako izgleda takšen dan, pa vam z veseljem opišem.) Ker pa je to malo naporno delam to, za kar me resnično potrebujejo. Čeprav si včasih res zelo močno želim stopit na oder. Ampak ko pa vem, da sem v zaodrju pripomogla, da je modna revija uspela. Pa sem samo vesela, da delam! Za zdaj morem priznat, da mi ne gre slabo. Kaj bo čez eno leto, čez 5 let ali čez 30 let ne vem.
Ampak vem, da imam glavo in srce na pravem mestu. To me je pripeljalo tako daleč in verjamem da me bo še dlje. (:



Če pa vas zanima še kaj, pa kar z besedo na dan.

(O mojim zgodnjih začetnih korakih po pisti, da sem že pisala tukaj.)

Love, Evelina

34 comments:

  1. Replies
    1. Hvala (: Kaj si prebrala? Jaz sem pa mislila, da ne bo nihče, ker je predolgo (:

      Delete
  2. napisano s srcem. Delaj s srcem. :D

    ReplyDelete
  3. no zdej ko še js mal več vem, a mi lahko poveš kako zgleda tale študij, da postaneš modna oblikovalka :D sama sem vedno hotla to postat pa ker ne znam ravno lepo risat, se nikakor nism mogla spravit to študirat :D mogoče ko tale faks končam:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisem hodila na študij, samo srednjo šolo za oblikovanje sem končala. Ampak poklic modne oblikovalke imam. Koliko dejansko znam pa ti lahko povem, če te zanima kaj več. (:

      Delete
  4. Evelina, res super povedano, vsi mislijo da je to tak enostavno :) jaz bi edino dodala, da se v Sloveniji z manekenstvom ne da preživljat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, saj točno zato sem namenila celo objavo, ker nekateri res mislijo da je to čist na izi. Točno tak.!

      Delete
  5. waaaaaw nisem si misnla da to zadevo jemleš tko resno in da si tko uspešna. prav vesela sem zate.
    upam da ti še kdaj rata kje v tujini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zdaj je manekenstvo na stranskem tiru. Ampak to res zelo rada počnem (: Hvala.!!

      Delete
  6. Super si tole napisala in ti želim še veliko uspeha naprej. Se mi pa zdi, da pri nas obstaja kar velika razlika med manekenkami, ki se za svoj poklic res trudijo in med tistimi, ki si želijo biti samo na naslovnicah revij in podobno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Res ti zelo hvala, Sanja. Ja res obstaja razlika, velika razlika.

      Delete
  7. Lepo napisano in odgovorjeno. Točno tako sem si vedno predstavljala, kaj se dogaja v zaodrju heh:) glede na napisano se res vidi, da se zelo trudiš in delaš to, v čemer uživaš. In to je tisto pravo! Upam, da boš še naprej uspešna.
    Še eno vprašanje, o tujini si kaj razmišljala? Si že kaj poskušala tudi tam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahha, potem enostavno imaš zelo dobro predstavo (: Hvala Vanja za te besede.
      O tujini nikoli nisem kaj preveč razmišljala. Saj nekako najbolj uživam na modnih revijah. V tujini sem premala za piste. Seveda pa obožujem tudi slikanja. Sem že bila v Milanu na enem slikanju za promocijo čevljev in bilo je res super.(Sem že objavila video na blogu.)Slikanje je trajalo celi dan in takrat sem ugotovila, da bi to res z veseljem počela. Je pa kar težko dobit delo na tem področju in v tujini, ki nikjer nikogar ne poznaš.

      Delete
  8. Tudi jaz sem prebral. Iskreno napisano.

    ReplyDelete
  9. Super napisano :) Kje in kako dolgo pa si študirala za poklic modne oblikovalke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Nisem študila. Hodila sem na srednjo šolo za oblikovanje v Mariboru. Če te pa zanima karkoli več pa mi lahko pišeš. Ti bom z veseljem odgovorila (:

      Delete
  10. Odlično napisano, je bil prav užitek brati tole. Žal je tako, da ljudje ne razumejo stvari, ki jih ne poznajo, in si nekaj predstavljajo po svoje, večinoma napačno. Veliko uspeha ti želim pri tem, kar počneš. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Ja, to pa imaš zelo prav (: Saj zato pa rada pišem o takih stvareh, da ljudje spregledajo (:

      Delete
  11. Pri nas težko živiš od tega, je pa nekaj za "zraven" po mojem mnenju in izkušnjah. Za kaj več moraš biti višji in ustrezati večim standardom in imeti malo sreče. Je pa vsekakor luštno za zraven :)

    http://www.ajdas.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja to pa vsekakor. Čeprav tebi Ajda se mi zdi, da lepo uspeva (:

      Delete
  12. Super napisano, dober odgovor! Pa veliko uspeha še naprej, na koncu je itak pomembno da ti uživaš v tem kar počneš, pa naj ostali razumejo ali pa ne :)

    ReplyDelete
  13. Zadela 100%, enako je z mano :)

    ReplyDelete
  14. Ma super si! Meni definitivno med najboljšimi manekenkami v Sloveniji, keep working! (:

    ReplyDelete
  15. Zelo zanimiva objava :-)
    Zelo si pridna, kar tako naprej :-)

    ReplyDelete
  16. Ja, dobr si odgovorila. Res je, ljudje na koncu vidijo samo nasmejane punce ki hodijo po brvi, kako hektično pa postane včasih v zaodrju pa redko kdo ve. Ali pa ko moraš 8 punc v manj kot 30 sekundah oblečit in obut, ko še zase rabiš najmanj 5 minut po navadi hahaha druzga ko smeh in živčno poplesavanje v zaodru ti itak ne preostane, nimaš niti časa razmišljat al ti bo uspel vse al ne.

    Bodi pridna še naprej in počni to kar te veseli :)

    <3

    Peach Black

    ReplyDelete
  17. Super napisano in tudi sama si nisem ravno predstavljala s čim se vse ukvarjaš, zato si pomojem s tem odgovorila marsikomu. Mogoče si tisti, ki smo spremljali zaodrje kakšne modne revije na televiziji, si malo lažje predstavljamo, da se skrito očem gledalcev/obiskovalcev dogaja pravi "kaos", če lahko tako rečem ;)

    Super si in uživaj v tem delu še naprej, dokler boš lahko :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super, da ste tudi ostali izvedeli več... Saj tudi je "kaos" :D
      Hvala Maja, bom probala čimbolj dolgo vlečt vse skupaj (:

      Delete